De kerstvakantie is voorbij, kinderen gaan weer naar school, mensen zijn weer aan het werken. Volgens experts mogen we ons binnenkort verwachten aan de jaarlijks weerkerende griep-epidemie. We zetten voor u enkele vragen en antwoorden over het griepmonster op een rijtje.
Wat is griep (niet)?
Een verkoudheid of griep? Het onderscheid is niet altijd even duidelijk. Allebei zijn het luchtweginfecties die veroorzaakt wordt door virussen, ze vertonen ook gelijkaardige symptompen, maar toch zijn er verschillen.
Een verkoudheid blijft doorgaans beperkt tot de bovenste luchtwegen, je hebt last van een loopneus, niezen, waterige ogen... Soms, maar niet altijd, kan je een lichte temperatuursverhoging hebben. Na een vijftal dagen ben je er meestal van af, het risico op complicaties is ook klein.
Griep neemt een plotse start en leidt tot acute koortspieken van 38° C en meer. Naast verkoudheidssymptomen heb je ook hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, koude rillingen, zweten, duizelingen... en voel je je in het algemeen futloos, verzwakt en vermoeid.
Het kan een tot 2 weken duren voor je volledig genezen bent. Er is een grotere kans op complicaties, zeker bij risicogroepen zoals bejaarden, zwangere vrouwen en mensen met een chronische aandoening.
Hoe kan je griep krijgen?
Het griepvirus zit in de neus, keel en luchtwegen van zieke of besmette mensen. Het wordt meestal overdragen via de lucht: speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten, te niezen, te praten... Je kan ook ziek worden door iets aan te raken waarop zich virussen bevinden. Denk aan een deurklink, een toetsenbord, een telefoon, geldstukken... Maar ook iemand met griep de hand schudden, houdt een potentiële besmetting in. (VRTNWS)